یکی از روشهای کم هزینه و کارآمد بدلیل مقاومت کششی بسیار بالا و وزن بسیار کم در جهت بهسازی لرزه ای و مقاوم سازی ساختمان، استفاده از FRP است.
اف آر پی مخفف Fibre reinforced polymers به معنای فیبرهای پلیمری تقویت شده است. این مادهی کامپوزیتی از ترکیب پلیمر تقویت شده (رزین) و الیاف یا فیبر (fiber) تشکیل می گردد.
به کار بردن مواد کامپوزیتی پلیمری تحت عنوان FRP روشی مناسب جهت تقویت و مقاومسازی سازهها میباشد. مقاومت و شکلپذیری بالا، خواص ضد خوردگی، سرعت زیاد اجرا، عدم آسیب به سازه و وزن کم، موجب گسترش استفاده از این محصول شده است.
تلفنهای مشاوره
الیاف مقاوم سازی
الیاف مقاوم سازی یا FRP الیافی پارچهای است که بصورت تک جهته، دوجهته و چندجهته بافته میشوند. ورق یا لمینت FRP که گونه دیگری از الیاف FRP هستند، از روی هم چسباندن چند لایه نازک از الیاف FRP بهمراه رزین و فشردن آنها تا رسیدن به ضخامت و تاب مکانیکی و فیزیکی مورد نظر ساخته میشوند.
پلیمر تقویتشده با الیاف (FRP) خشک با انواع رزین یا چسب مخصوص و مستحکم به سطح بتن و یا فولاد چسبانده میشوند و تبدیل به ورقه های FRP میگردند. این مصالح همچنین پوشش مناسبی جهت ایزوله کردن سازههای آبی در محیط خورنده هسند.
مزایای الیاف FRP کدام است؟
- وزن کم و عدم اعمال بار ثقلی اضافه
- افزایش ظرفیت باربری و افزایش شکلپذیری سازه
- مقاومت در برابر شرایط محیطی مخرب
- مقاومت کششی بالا
- مقاومت در برابر ضربه و خستگی
- ضخامت کم
- حملونقل آسان و سرعت اجرای بالا به دلیل وزن کم
- اقتصادی بودن طرح
انواع الیاف FRP:
- CFRP: پلیمرهای FRP مسلح شده با الیاف کربن Carbon Fiber Reinforced Polymers
- GFRP: پلیمرهای FRP مسلح شده با الیاف شیشه Glass Fiber Reinforced Polymers
- AFRP: پلیمرهای FRP مسلح شده با الیاف آرامید Aramid Fiber Reinforced Polymers
- BFRP: پلیمرهای FRP مسلح شده با الیاف بازالت Basalt Fiber Reinforced Polymers
اف آر پی FRP و کاربرد آن در مقاوم سازی:
اف آر پی بدلیل خواص فیزیکی، جایگزین مناسبی برای سایر روش های سنتی در مقاوم سازی ساختمان می باشند.
وزن کم، الاستیسیتهی بالا، سهولت حمل و نقل، راحتی شکل گیری در اندازه های دلخواه از عمده مزایای مقاوم سازی با frp اف آر پی نسبت به سایر روش های سنتی است. مقاوم سازی ساختمان با FRP بدلیل نسبت بالای مقاومت به وزن این محصول یکی از روش های کاربردی در تقویت سازه های بتنی می باشد.
محصولات FRP دارای چسبندگی بالایی می باشد که اتصال آنرا به بتن در تقویت سازه آسان تر می کند .
روش اجرای مقاوم سازی با (اف آر پی) FRP:
قبل از انجام عملیات هر آرماتوری که به دلیل از بین رفتن پوشش بتن در معرض دید است باید تمیز شود و با سایش سطح آن را آماده نمود. این محدوده از بتن را باید قبل از نصب FRP ترمیم کرد. سطوح ناهموار روی بتن که دارای پستی و بلندی است ابتدا باید با ملات ترمیمی، تعمیر و سپس ساب زده شود.
در اجرای الیاف باید به پارامترهای عرض، جهت و تعداد لایه های الیاف توجه نمود. لایهها باید به وسیله ی کاتر، قیچی با دندانه های ریز به اندازه های مورد نظر بریده شود. برای نصب ابتدا باید الیاف FRP را آغشته به رزین اپوکسی کرد و سپس ژل اپوکسی بر روی سطح بتن کشیده شود و عملیات لایه گذاری شروع گردد. عموما الیاف FRP اف آر پی حاوی پوشش هایی هستند که پس از اتصال آنها به سطوح، از آنها جدا می کنیم و دوباره الیاف متصل شده به سطح را توسط غلتک به رزین اپوکسی آغشته می کنیم.
لازم بذکر است در صورت بیشتر بودن ضخامت مورد نظر برای لایه کامپوزیتی، امکان تکرار دوباره ی این عملیات روی لایه اول با نظر کارشناس مربوطه وجود دارد. عملیات نصب باید در جهت تارهای مواد FRP بوده و از وسط قطعه شروع شود و به سمت دو انتهای قطعه ادامه یابد تا از ایجاد حباب جلوگیری شود. بعد از صاف کردن سطح الیاف با دست باید یک غلتک دستی کوچک با فشار و محکم روی سطح FRP کشیده گردد.